1K0953549BN (sterownik) + 1K0953513G (manetka)
[O2] Kto z Was osobiście montował tempomat w 0II?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez mariuszpoliceWitam
ja mam OII z 2005r Ambiete moduł mam 1KO 953 549F tak że powinien obsłużyc tempomat ale sprawdzałem i nie ma magicznego kabelka, jest tylko ich 8 a powinni niby byc 9. powiedzcie mi panowie gdzie znajduje się sterownik silnika lub jak wystarczy gdzie jest ta niebieska kostka(może jakieś zdięcia?)
Dostałem ciekawie pokazany montaż kabelka ale golfa i turana i ta kostka niebieska jest w jednym i drugim gdzie inndziej a w skodzie?
dzięki
Zdejmujesz wycieraczki z mechanizmem, plastikowe podszybie i odkręcasz czarną pokrywę na 2 śrubkach, Pod pokrywką ukazuje się ... między innymi sławetna niebieska kostka.
Najpierw to rozbebesz a później dopiero stwierdź że jej nie ma
A to, że wydaje Ci się że w instrukcjach ode mnie kostka dla Golfa i Turana umiejscowione są w innych miejscach spowodowane jest tym że w Golfie zdjęcia zrobione są od strony kabiny a w Turanie od strony komory silnika (wtyczka umiejscowiona jest idealnie w grodzi więc widać ją z obu stron.
Dodatkowo mogę powiedzieć że kabelek od sterownika silnika poprowadzony jest do niebieskiej kostki., ale mi nie udało wprowadzić przygotowanego kabelka w kostkę z powodu za grubych paluchów więc wykonałem połączenie identycznie jak w instrukcja dla turana.
Komentarz
-
-
Panowie, odgrzeję lekko temat
Chcieliśmy zamontoewać tempomat kumplowi, zakupił manetkę o numerze
1KO 953 513 A
do O2 Ambiente z 2008r.
Już umówiłem się z sesikiem na montaż, ale ten nastraszył mnie, że montując u siebie popalił instalację i miał z tym nie mały problem, ponieważ kumpel wyjeżdża w piątek na wakacje to trudno w tej sytuacji dać głowę, że wszystko pójdzie nie tak.
Więc odpuściliśmy temat, przynajmniej na razie.
Ale co tak naprawdę może się stać przy montażu?
Nie wiem dokładnie co się stało u sesika, ale generalnie tutaj widzę, że wszyscy montują i nie ma problema, zastanawiam się jakie tak na prawdę jest ryzyko, czy można wcześniej sprawdzić manetkę - jedną z wersji było to, że ta sesikowa była "zepsuta"...
Generalnie gdyby chodziło o mój samochód to hej przygodoale głupio tak kogoś władować na ewentualną minę
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda, zasadniczo tylko jak ma wersję "golas" i trzeba dopinać dodatkowe kabelki to może pójść coś nie tak
ale jak ambiente to powinno być P&Pprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
szkoda, ale RS to elektroniczny golas :roll:
tam opcji jest mniej niż w ambiente niestety
więc może trzeba bylo dołożyć ten cholerny kabelek na podszybie :wink:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyszkoda, zasadniczo tylko jak ma wersję "golas" i trzeba dopinać dodatkowe kabelki to może pójść coś nie tak
ale jak ambiente to powinno być P&P
Po 2006 wszystkie auta już kabelek miały.
I nawiązując do tematu to ja osobiście robiłem w O2. W kilku.Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka
Komentarz
-
-
Heh w modelowym 2008 nie będzie raczej żadnego problemu ze sterownikiem i niepotrzebny będzie dodatkowy kabelek. Ale daliście ciała z manetką... powinna być z koncówką 'G' ale... z koncowka 'A' też da się bo...
Zamieszczone przez koleśjeśli masz w manetce osobne, żółte kabelki w pinie 5 i 10 to ten z pinu 5 utnij tuż przy blaszce i przylutuj do pinu 10
Kłania się czytanie forum :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
chciałbym się dowiedziec czy można zamontowac manetkę z tempomatem i niekodując jej jeździc.a więdz o co mi chodzi:
zakupiłem manetkę tempomatu z końcówką A pociągnołem kabelek z niebieskiej kostki do sterownika pod kierownicą teraz bym chciał zamontowac ową manetkę i nie wiem czy będzie można pojechac autem do kogoś żeby zakodoac.chodzi o to czy niewyjdą jakieś błedy że będę jeździł bez zakodowanej manetki, i czy będą kierunki, światła?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mariuszpolicei nie wiem czy będzie można pojechac autem do kogoś żeby zakodoac.chodzi o to czy niewyjdą jakieś błedy że będę jeździł bez zakodowanej manetki, i czy będą kierunki, światła?O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
sorki ze po raz milionowy będę o to pytać, ale nie znalazłem nigdzie konkretnej odpowiedzi w temacie montaż mfa w classicu/mint, a przeczytałem chyba wszystkie 20 ston (jezeli przeoczyłem to przepraszam) czy ktos mogł by jednoznacznie napisać jakie manetki do O2 do tempomatu i MFA, bo ludzie rzucają symbolami ale nie wszyscy piszą czy to O2 czy O2 FL i powstaje (przynajmniej u mnie) lekki zamęt. O ile z modułem nie ma problemu bo jest Wiki i można to po tabelkach poszukać o tyle z manetkami różnie jest napisane. Na forum znalazłem ze do O2 przed FL MFA będzie chodzić z manetka 1K0953519A, o tyle z tempomatem nie wiem czego szukać?
Komentarz
-
-
Witajcie
mam taki problem, wymieniłem dzis sterownik pod kierownicą z BB na AF i niestety nie mam wspomagania i pali sie kontrolka na zółto od kierownicy. Czy mogłem coś źle zrobić? Kierownicą kręciłem kilka razy od prawej do lewej na odpalonym silniku i nic! Niestety VCDS nie mam już dziś, a jutro kobita jedzie do pracy, wiec będzie afera
"Koleś" niestety nie da rady, robiłem to na dworzu, a przy latarce w taką pogodę mi sie juz nie chce, jutro bedzie VCDS, musi jakos do pracy dojechać
Komentarz
-
-
jabloniec, bez VCDS-a sie nie obejdzie. Po wymianie modułu musisz zrobić adaptację czujnika skrętu i samym kręceniem kierownicą tego nie zrobisz.
Aby uniknąć afery wróć do dawnego modułu i po jego założeniu powinno się wszystko skalibrować po krótkiej jeździe.Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
to znowu ja,
mam jeszcze dwa pytania moduł i manetka założona ale VCDS nie widzi manetki!
- czy brak kabelka (9-ty pin) powoduje ze w VCDS nie widzi manetki tempomatu i jej sygnałów?- robiłem pomiar w bloku 22 i nic sie nie dzieje.
- czy zła manetka powoduje j.w - kupiłem z końcówka A.
- czy tzw kabelek ze sterownika silnika do modułu pod kierownicą wchodzi do tej czarnej wtyczki w module? (chodzi o to ze ludzie pisali żeby policzyć piny we wtyczce- są dwie żółta i czarna)- a ja tego nie sprawdziłem bo optymistycznie podszedłem ze ma auto z wrzesnia 2006 i pewnie jest.
Komentarz
-
-
Z wtyczki modułu musi Ci wychodzić kabelek czarno biały. On jest do tempomatu. Sprawdź czy go masz.
W manetce są dwa żółte kabelki w pinach 5 i 10, które trzeba zmostkować i włożyć w miejsce pinu 10. Inaczej mówiąc pin 5 dołączyć do 10. Literka nie ma znaczenia. Ja zakładałem manetkę z A do octy poliftowej i działała.
A kabelek, o który pytasz to nie ma wychodzić z pinu 9 tylko 13 (z wtyczki modułu) do pinu 4 w niebieskiej na podszybiu. Z podszybia do sterownika silnika kabelek już jest.
Gdybyś go nie miał to mogę Ci taki wysłać.
Zapraszam również na montaż do mnie. Ewentualnie udzielam porad telefonicznych. Numer poniżej.Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koleśZ wtyczki modułu musi Ci wychodzić kabelek czarno biały. On jest do tempomatu. Sprawdź czy go masz.
W manetce są dwa żółte kabelki w pinach 5 i 10, które trzeba zmostkować i włożyć w miejsce pinu 10. Inaczej mówiąc pin 5 dołączyć do 10. Literka nie ma znaczenia. Ja zakładałem manetkę z A do octy poliftowej i działała.
A kabelek, o który pytasz to nie ma wychodzić z pinu 9 tylko 13 (z wtyczki modułu) do pinu 4 w niebieskiej na podszybiu. Z podszybia do sterownika silnika kabelek już jest.
Gdybyś go nie miał to mogę Ci taki wysłać.
Zapraszam również na montaż do mnie. Ewentualnie udzielam porad telefonicznych. Numer poniżej.
Doprecyzowując czy kabelek w pinie 13 ma własnie kolor biało czarny? Dzieki za mozliwośc rady tel. ale ja najczesciej moge skorzystac z garazu u kumpla po 23, a nie będę wydzwaniał po nocyJeszcze raz dzieki za odpowiedz.
Krzynol tak kodowalem w silniku i module tak jak jest to na forum opisane
Komentarz
-
Komentarz